Dünyada ve Türkiye’de Kimler OpenStack Kullanıyor?

OpenStack Türkiye

Dünyada ve Türkiye’de Kimler OpenStack Kullanıyor?

17 Aralık 2017 Genel 0

Neden Buluta Geçmeliyim? ve Neden OpenStack Kullanmalıyım?  başlıklarında açıklanan sektördeki gelişmeler ve değinilen sebepler doğrultusunda dünyada OpenStack kullanımı her geçen gün hızla artmakta ve ciddi ölçekte kullanım örnekleri karşımıza çıkmaktadır. Otomotivden sağlık sektörüne, finans sistemlerinden e-ticaret altyapılarına kadar pek çok kritik iş yükü OpenStack üzerinde çalışmaktadır.

Dünyada OpenStack

Fortune tarafından yayınlanan dünyadaki en iyi 100 şirketi belirleyen Fortune 100 listesinde firmaların yarısı OpenStack kullanmaktadır ve bir tahmine göre 3 yıl içerisinde bu oran %100’e kadar çıkabilecektir.. (Kaynak)

Dünyadaki en çarpıcı kullanım örneklerinden birisi toplam 500.000 işlemci çekirdeği barındıran ödeme sistemi PayPal altyapısıdır.  10.000’den fazla fiziksel sunucu, 100.000 sanal sunucu ve 10 PB depolama alanı ile 1000’den fazla servis OpenStack altyapısı kullanmaktadır. (Kaynak)

Bir başka örnek toplam 280.000 işlemci çekirdeği kullanan Avrupa’da atom araştırmalarının yapıldığı bilimsel araştırma merkezi CERN’deki OpenStack altyapısıdır. (Kaynak)

Büyük çaptaki en önemli kullanım örneklerinden birisi de 800 milyon abonesine OpenStack ile hizmet veren China Mobile’dır. 100 farklı veri merkezinde 10.000 fiziksel sunucu ve 100.000 işlemci çekirdeği ile çalışmakta ve büyümeye devam etmektedir. (Kaynak)

Yazının yayınlandığı tarih itibariyle dünyadaki bazı önemli OpenStack kullanıcıları aşağıda sektör bazında gruplanarak listelenmiştir.

  • Bulut Sağlayıcılar: Rackspace, VexxHost, City Cloud, Dreamhost, OVN, Enter Cloud Suite, UK Cloud, Numergy Cloud, Ormuco Cloud, Telefonica, UnitedStack, vScaler, Cloudwatt, Elastx, TuetoStack
  • Telekom Operatörleri: Deutsche Telekom,  China Telecom, Orange,
  • Bankalar: Postal Savings Bank of China, BBVA, Well Fargo Bank
  • Mobil Servis Sağlayıcıları: China Mobile, Verizon, AT&T
  • Barındırma Hizmeti (Hosting) Sağlayıcılar: Memset Hosting, Tencent, BlueHost
  • Büyük Veri İşleme Merkezleri: FICO (Finansal Veri), Banco Santander, Insurance Australia Group
  • Finans: Bloomberg
  • Ödeme Sistemleri: PayPal, China UnionPay, American Express
  • Araştırma Merkezleri: CERN, University of Melbourne (NeCTAR), Harvard University, Argonne National Laboratory
  • Multimedya Şirketleri: Comcast, Walt Disney
  • Otomotiv: Volkswagen, BMV
  • Sigorta Şirketleri
  • Kamu: NSA (Amerikan İstihbarat Birimi), NASA (Amerikan Ulusal Uzay Ajansı), SGCC (State Grid Corporation of China), China Railway Corporation
  • e-Ticaret: Snapdeal, e-Bay, Wallmart,
  • Endüstri: JFE Steel Corporation
  • Web/SaaS: Workday, Nike, Paddy Pwer PLC, GAP, Liveperson

Bu kullanıcıların güncel listesine resmi sitedeki ilgili sayfadan ulaşılabilmektedir.

Bununla birlikte dünyada OpenStack ile genele açık bulut hizmeti veren servis sağlayıcılar aşağıda görülmektedir.

OpenStack ile hizmet veren genele açık bulut sağlayıcıları

Benzer şekilde “hosted private cloud” olarak bilinen kendi bünyesinde müşteriye özel bulut altyapısı kurma hizmeti veren sağlayıcılar aşağıda görülmektedir.

OpenStack ile özel bulut barındırma hizmeti veren sağlayıcılar

Türkiye’de OpenStack

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de OpenStack kullanım örnekleri mevcuttur. Kamuda TÜBİTAK ULAKBİM bünyesinde işletilen OpenStack altyapısı vasıtasıyla Başbakanlık başta olmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi bazı bakanlıklar, kamu kuruluşları, üniversiteler, araştırma kurumları ve bir çok TÜBİTAK enstitüsüne hizmet verilmektedir. Yaklaşık 5.000 işlemci çekirdeği ile hizmet veren bu altyapıda çalışan servisler vasıtasıyla doğrudan vatandaşa çok çeşitli hizmetler sunulmaktadır.

Benzer şekilde TÜRKSAT bünyesinde işletilen OpenStack altyapısı Türksat iç projelerinde kullanılmakla birlikte beta versiyonu ile diğer kurum ve kuruluşlara hizmet vermeyi taahhüt etmektedir.

Turkcell’in depolama altyapısında OpenStack nesne depolama çözümü olan Swift’i kullandığı bilinmektedir.

Bunun dışında özel sektörde de OpenStack vasıtasıyla hizmet veren multimedya şirketleri, barındırma şirketleri, havacılık ve finans alanında faaliyet gösteren firmalar mevcuttur.

Destek Veren Firmalar

OpenStack ekosistemine dünya genelinde destek veren ve platformun güçlenmesini ve yaygınlaşmasını sağlayan oldukça güçlü firmalar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri Rackspace, Red Hat, Canonical, Suse, Intel, Ericsson, Huawei, HPE, Dell, IBM, Cisco, Mirantis, Oracle, EMC, NetApp, Nebula olarak sayılabilir. Destek veren firmaların tamamına resmi sitedeki ilgili sayfadan ulaşılabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir